DOCUMENTAL INTERACTIU - ARNAU GIFREU CASTELLS / PHD


MITJÀ DIGITAL INTERACTIU


1.1 - Charles Babbage (1791-1871). La màquina diferencial i la màquina analítica

harles Babbage va ser un matemàtic anglès i científic de la computació. Neix a Devonshire, Inglaterra, fill d’un ric banquer de Londres. Va ser alumne del Trinity College ide Peterhouse a Cambrigde, on es va graduar l’any 1814.

- Babbage va descobrir que es donaven greus errors en el càlcul de taules matemàtiques i llavors va intentar trobar uns mètodes a través dels quals puguessin ser calculades automàticament aquestes taules mitjançant una màquina. Aquest invent tenia com a objectiu eliminar els errors deguts al cansament i fatiga que patien les persones encarregades de compilar les taules matemàtiques de la època. Els antecedents que el portaren, l’any 1812, a la idea de crear la seva màquina diferencial foren una aversió cap al desordre en si, el seu coneixement de les taules logarítmiques i els treballs de màquines calculadores realitzats per Blaise Pascal i Gottfried Leibniz.

- Va presentar un temps després un model que anomenà Màquina diferencial a la Royal Astronomical Society l’any 1822. El seu objectiu era tabular polinomis utilitzant un mètode numèric anomenat el mètode de les diferències. La societat accedí a la idea i li subvencionà el projecte. Babbage va començar amb la construcció de la seva màquina, però aquesta no va ser mai acabada. La fricció i engranatge interns disponibles de la època no eren suficientment bons per a que els models fossin acabats, sent també les vibracions un problema constant. Babbage també canviava constantment el disseny de la màquina, i l’any 1833 encara no hi havia cap resultat satisfactori. L’any 1991, el Museu de Ciència de Kensington va construïr una màquina diferencial basant-se en els dibuixos de Babbage i utilitzant tècniques disponibles en aquella època. La màquina funcionà correctament.

- Entre 1833 i 1842, Babbage va idear una màquina que fos programable per a fer qualsevol tipus de càlcul, no només els referents al càlcul de taules logarítmiques o funcions polinòmiques. La va anomenar la Màquina analítica. El disseny es basava en el telar de Joseph Marie Jacquard, que utilitzava tarjetes perforades per a determinar com una costura havia de ser realitzada. El disseny es va adaptar per a obtenir càlculs de funcions analítiques.

- La màquina analítica presentava uns dispositius d’entrada basat en les tarjetes perforades de Jacquard (inputs), un procesador aritmètic que càlculaba nombres (microprocessador), una unitat de control que determinava quina tasca havia de ser realitzada (CPU), un mecanisme de sortida (output) i una memoria on els nombres podien ser guardats fins a ser processats (ROM, RAM). Es considera que la màquina analítica de Babbage va ser la primera computadora del món. Un disseny inicial totalment funcional va ser acabat l’any 1835. Tot i això, degut a problemes similars als presentats en la màquina diferencial, la màquina analítica mai va ser acabada ni va funcionar.

Conceptes clau:

- Màquina diferencial

- Màquina analítica

Referències del text:

http://documentalinteractiu.com/pdf/Referències.pdf

Citació recomanada:

Gifreu, Arnau (2012), El documental interactiu com a nou gènere audiovisual. Estudi de l’aparició del nou gènere, aproximació a la seva definició i proposta de taxonomia i d’un model d'anàlisi a efectes d'avaluació, disseny i producció. [Tesi doctoral]. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació.