DOCUMENTAL INTERACTIU - ARNAU GIFREU CASTELLS / PHD


MITJÀ DIGITAL INTERACTIU


4.4- Tim Berners Lee (1955,-). L’ Internet, el llenguatge HTML, el protocol TCP/IP, el consorci W3C

ir Timothy “Tim” John Berners-Lee 48 va néixer l’any 1955 a Londres i es llicencià en física l’any 1976 al Queen’s College de la Universitat d’Oxford. Els seus pares eren matemàtics. Una vegada treballant com a investigador en el Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN) a Ginebra, va concebre la idea d’un projecte d’hipertetxt global 49. L’any 1980, de juny a setembre, Berners-Lee va proposar un projecte que facilitava compartir i posar al dia la informació entre investigadors. Amb l’ajuda de Robert Cailliau va idear el sistema ENQUIRE. Considerat el creador de la World Wide Web, del codi per a escriure pàgines a la xarxa, l’Hipertext Markup Language (HTML) i de l’estandarització del protocol TCP/IC. També crea el consorci regulador d’Internet W3C.50.

- Sir Timothy “Tim” John Berners-Lee va néixer l’any 1955 a Londres i es llicencià en física l’any 1976 al Queen’s College de la Universitat d’Oxford. Els seus pares eren matemàtics. Una vegada treballant com a investigador en el Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN) a Ginebra, va concebre la idea d’un projecte d’hipertetxt global. L’any 1980, de juny a setembre, Berners-Lee va proposar un projecte que facilitava compartir i posar al dia la informació entre investigadors. Amb l’ajuda de Robert Cailliau va idear el sistema ENQUIRE.

- El març de 1989 va propasar al CERN un projecte de gestió de la informació que no va ser considerat massa seriós. Un primer programa va ser presentat al CERN a finals de 1990. Entre 1991 i 1993 va contribuir al disseny de la Web: les especificacions inicials de http i d’HTML, un hipertext que permet la publicació de documents. L’any 1992 varen començar les primeres presentacions públiques.

- L’any 1994 va entrar a treballar al laboratori de Computer Science (LCS) del MIT. Es traslladà a Estats Units i va posar en marxa el W3C, empresa que dirigeix actualmwent.

- Abans de 1990, Internet no era aquest inmens espai que podem creuar en una direcció o una altra en qüestió de segons tant sols clicant sobre un enllaç; més aviat s’assemblava a un arxipèl.lag de mils d’illes inconnexes. No existien els buscadors, no es podien integrar imatge i textos amb facilitat a la pantalla, i cercar la informació que realment ens interessava era com buscar una agulla en un paller.

- Tim Berners es decideix a desenvolupar un mètode eficient i ràpid per intercambiar dades entre la comunitat científica. Per a aconseguir-ho va combinar dues tecnologies ja existents (l’hipertext i el protocol de comunicacions d’Internet), creant d’aquesta manera un nou model d’accés a la informació intuitiu i igualitari. Les famoses tres W han fet posible que apendre a utilitzar la Xarxa estigui a l’abast de qualsevol.

- Actualment, Berners-Lee es troba liderant el World Wide Web Consortium, l’organització que coordina estandards i afegeix noves funcionalitats a la Xarxa. Per sobre de tot, seguéix promovent la seva visió de la www com una força que incentivi el canvi social i la creativitat en l’individu. La revista Time el va escollir com una de les 100 personalitats més importants del segle XX.

- L’any 2002 va ser premiat amb el premi Princep d’Asturies d’Investigació CientíficaTècnica i dos anys més tard el primer Premi de Tecnologia del Mil.leni. En el seu llibre: Tejiendo la Red, publicat l’any 1999, explica perquè la tecnología web és gratuïta i lliure. Es considera l’inventor i el protector de la web al mateix temps.

OBRA

- “Tejiendo la Red” (Tim Berners-Lee, 1999)

Conceptes clau:

- Creador de la WWW

- Creador del codi HTML i estandarització del protocol TCP/IP

- W3C

REFERENCIES SOBRE WEB SEMÀNTICA

- Carolina García Cataño y David Arroyo Menéndez (2002) Biblioteca Digital y Web Semántica

- Asunción Gómez Pérez, Mariano Fernández López, Oscar Corcho: Ontological Engineering: with examples from the areas of Knowledge Management, e-Commerce and the Semantic WebSpringer

- Michael C. Daconta, Leo J. Obrst, Kevin T. Smith: The Semantic Web: A Guide to the Future of XML, Web Services, and Knowledge Management, John Wiley & Sons

- Dieter Fensel, Wolfgang Wahlster, Henry Lieberman, James Hendler: Spinning the Semantic Web: Bringing the World Wide Web to Its Full Potential, MIT Press, - Vladimir Geroimenko, Chaomei Chen: Visualizing the Semantic Web, Springer Verlag

- John Davies, Dieter Fensel, Frank van Harmelen: Towards the Semantic Web: Ontology-Driven Knowledge Management, John Wiley & Sons

- Introducción a la Web Semántica: Versión en español del artículo The Semantic Web: An Introduction

 

Referències del text:

http://documentalinteractiu.com/pdf/Referències.pdf

Citació recomanada:

Gifreu, Arnau (2012), El documental interactiu com a nou gènere audiovisual. Estudi de l’aparició del nou gènere, aproximació a la seva definició i proposta de taxonomia i d’un model d'anàlisi a efectes d'avaluació, disseny i producció. [Tesi doctoral]. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació.