annevar Bush va néixer a Massachussets i va ser un nen malaltís amb un gran esperit de superació. Ja a l’escola demostrava una gran aptitud cap a les matemàtiques. Després de graduar-se a la Universitat Tufos College va obtenir el master en el temps que normalment s’aconseguia la llicenciatura.
- Després de treballar per a General Elpectric i ser despedit, l’any 1915 ingressà en el MIT el qual, a través de l’obtenció del seu doctorat, li permeté tornar a Tufos Collage per a exercir com a professor auxiliar.
- Al finalitzar la primera guerra mundial, Bush va tornar al MIT per a dedicar-se al desenvolupament de computadores. L’any 1927 va crear la seva primera màquina analògica per a resoldre equacions sencilles. Va continuar amb les seves idees i l’any 1930 presenta l’Analitzador Diferencial, un dispositu mecànic per a la resolució d’equacions diferencials. L’any 1935 en presenta una segona versió, els components de la qual ja eren electromecànics, i l’entrada d’instruccions através de tarjetes perforades.
- Durant la segona guerra mundial Bush treballa com a asessor i conseller del president Roosevelt per a la investigació militar. L’any 1945 publica un article titulat “Com podem pensar”, en el que descriu una màquina teòrica anomenada Memex, que es considera com la base teòrica de l’hipertext, el llenguatge de programació d’Internet.
Vannnevar Bush va ser un visionari del seu temps que va preveure moltes de les meravelles tecnològiques que coneixiem avui en dia.
AS YOU MAY THINK
Resum conceptes clau article “As you may think”, publicat a la revista “Athlantic Monthly” l’any 1945:
Escrit en un moment significatiu, a finals de la segona guerra mundial, quan l’aliança entre la ciència i l’horror havia arribat a cotes inimaginables (de l’experimentació nazi a la bomba atòmica), el científic Bush planteja que la seva missió en un món postbèl,lic, entre tants somnis possibles, és crear una màquina que transporti qualsevol publicació del món sobre qualsevol escriptori. La finalitat de Bush, és centra, per tant, en la creació intel.lectual. La seva utopia contemplava un accés universal al saber que ha arribat a uns extrems que ni tant sols ell s’hauria atrevit mai a imaginar.
Es trata d’un article seminal de la cultura hipermedial. Expressa que els conceptes estan associats, relacionats per naturalesa, no són lineals. El text es troba connectat, relacionat d’alguna manera. Aquestes són les bases que estableixen el principi de l’hipertext. Per a corroborar les seves hipòteis, proposà una màquina, el MEMEX. El memex és una màquina audiovisual en certa manera, i de la mateixa manera es basa en la idea de compartir una línia, ja que tots els MEMEX es podien conectar entre si. El MEMEX treballa amb microfilms, amb el que no es poden guardar les imatges. De totes maneres és un prototip, no s’arriba a fabricar mai però va inspirar el treball dels seus successors. Douglas Engelbart i Ted Nelson i més endavant Tim Berners Lee utilitzaren els seus conceptes en el seu camí cap a la invenció de l’hipertext i d’Internet.
En aquest article Bush també descriu la futura arribada de diferents dispositius:
La màquina pensant, que serviria per a la realització de càlculs, actualment desenvolupat a través de la màquina calculadora; el Vocoder, màquina que funcionaba a través del dictat (mentre es parlava es permetia emmagatzemar informació en format escrit). Actualment ho trobem en aplicacions com el Voice Type. I per últim la ja comentada MEMEX (Memory Extended), O dispositiu mecànic a través del qual l’individu podia emmagatzemar tots els seus llibres, gravacions i comunicacions. Estava mecanitzat de mode que que es podia consultar la informació emmagatzemada d’una forma ràpida i flexible (no lineal). Físicament, el Memex semblava una taula amb dos monitors accionables mitjançant llapis òptic i un escáner. En el seu interior s’emmagatzemava la informació indexada composta tant per text com per imatges, seguint estandards universals.
Conceptes clau:
- Científic implicat en diferents recerques, com la de la bomba atòmica
- Crea l’analitzador diferencial: el primer computador analògic condemnat a la obsolència degut a l’aparició de la computadora digital. Permitia la resolució d’equacions de fins a 18 variables i també servia per a càlculs balístics, entre d’altres.
- Article visionari: “Com podriem pensar”
OBRES
- Armas modernas y hombres libres (1950)
- As we may think
Referències del text:
http://documentalinteractiu.com/pdf/Referències.pdf
Citació recomanada:
Gifreu, Arnau (2012), El documental interactiu com a nou gènere audiovisual. Estudi de l’aparició del nou gènere, aproximació a la seva definició i proposta de taxonomia i d’un model d'anàlisi a efectes d'avaluació, disseny i producció. [Tesi doctoral]. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació.