DOCUMENTAL INTERACTIU - ARNAU GIFREU CASTELLS / PHD


MITJÀ DIGITAL INTERACTIU


 1.8 - Joseph Carl Robnett Licklider (1915-1990). Galactic Network i Arpanet.

.C.R.Licklider va néixer l’any 1915 a Sant Louis, Estats Units i va morir l’any 1990 a Arlington. És considerat una de les persones més influents de la història de la ciència de la computació i personatge clau per a la posterior implementació del que avui coneixem com Internet.

- La primera descripció documentada sobre les interaccions socials que podrien ser propiciades a través de les xarxes informàtiques es troba en una sèrie de memoràndums escrits per J.C.R. Licklider, llavors profesor del MIT, l’agost de 1962. Licklider descriu en ells el seu concepte de xarxa galàctica (Galactic Network): una xarxa interconectada globalment a través de la qual cada u pogués accedir des de qualsevol lloc a diferents tipus de dades i programes. En la seva essència, el concepte era molt semblant al del Internet actual, tot i que llavors es concebia com un somni de ciencia-ficció…

- L’octubre de 1962, Licklider va ser nombrat director de l’IPTO (Information Processing Techniques Office), una divisió d’ARPA (Advanced Research Project Agency) que de la mateixa manera depenia del Pentàgon americà, el sistema de defensa. Sota el seu mandat, i a través del seu impuls, es destinaren grans sumes de diners a la investigació que permeteren la posterior construcció d’Internet.

Sembla ser que Licklider, tot buscant finançament per a la seva investigació, va vendre la idea al pentàgon amb la suggerència que aquest seria un sistema de nodes a prova de bombes atòmiques. La generosa financiació obtinguda i el lideratge personal de Licklider van fer que d’altres investigadors com Lawrence G. Roberts o successors com Ivan Sutherland o Bob Taylor contemplessin la importancia del concepte de treball en xarxa.

Conceptes clau:

- Pioner de nocions bàsiques com el concepte d’Internet, ratolí, hipertetxt o « windows »

- ARPA, ARPANET

OBRA

- Galactic Network - 1962

CONCEPTE D’ INTERNET

Internet és una inmensa xarxa de xarxes d’ordinadors connectats entre si, cosa que permet compartir informació, programes, enviar missatges,… amb independència de la localització dels seus usuaris. Tota aquesta revolució de les telecomunicacions té el seu origen en la dècada dels 60 i sota la figura de Licklider.

Tot s’origina quan l’exèrcit d’Estats Units posa en marxa un sistema de comunicacions entre els seus ordinadors per a connectar-los entre si. Dos n’eren els objectius principals: tenir accés a una determinada informació en diferents punts del país al mateix temps i evitar que un eventual atac trenqués la xarxa militar de telecomunicacions. Es creava d’aquesta manera ARPANET (Xarxa de la Agència de Projectes d’Investigació Avançada), la primera xarxa de comunicacions.

A partir d’aquest moment les coses succeïren molt ràpidament. Poc a poc ARPANET va deixar de tenir interès com a mitjà estratègic per una guerra i altres institucions gobernamentals i s’ocupà de potenciar el desenvolupament de mitjans per compartir recursos tècnics i humans orientats a la investigació científica. A partir de la implicació d’algunes Universitats com les de UCLA o l’Institut Tecnològic de Massachussets (MIT), el projecte s’anomenà INTERNET. Del milió d’usuaris que hi havia en el mòn l’any 1989 es va passar a 100 milions l’any 1997, per no citar l’increment actual l’any 2007.

Anys clau:

1962: Licklider proposa la primera idea sobre la interconnexió entre diferents ordinadors per a compartir qualsevol informació.

1969: Quatre universitats americanes (UCLA, Santa Bàrbara, Utah i l’Institut d’Investigacions d’Stanford) posen en pràctica la primera connexió d’ARPANET.

1973-1977: Es desenvolupen els conceptes tecnològics bàsics per a realitzar la primera connexió internacional d’ARPANET entre una institució londinenca i una de noruega.

1982-1987: Es crea el llenguatge i el protocol comú a Internet: el TCP/IP. Bob Kahn i Vint Cerf en són els responsables.

1991 Aparició de la World Wide Web, que permet combinar imatges, text i so en un mateix document.

1994: El navegador Netscape Navigator arriba al mercat. Són programes que possibiliten la visualització i navegació a través de pàgines web i els seus links.

2004: Apareix el concepte de Web 2.0 o plataformes col.laboratives.

Resum apotacions diferents dècades S.XX

BASE: BITS (binari_digits)

Anys 40: números

Anys 50: textos, verbs (accions)

Anys 60: música, imatges, pixel (picture_element)

Anys 70: imatges en moviment

Anys 80: ordinador personal (PC)

Anys 90: aparició interactivitat (teclat, ratolí, interfícies,...)

2000: Comunitats virtuals, realitat virtual, xarxa (gran projecte digital)

Referències del text:

http://documentalinteractiu.com/pdf/Referències.pdf

Citació recomanada:

Gifreu, Arnau (2012), El documental interactiu com a nou gènere audiovisual. Estudi de l’aparició del nou gènere, aproximació a la seva definició i proposta de taxonomia i d’un model d'anàlisi a efectes d'avaluació, disseny i producció. [Tesi doctoral]. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació.