DOCUMENTAL INTERACTIU - ARNAU GIFREU CASTELLS / PHD


EL GÈNERE DOCUMENTAL


1. Germans Lumière

uguste Lumière (Besançon, 19 d'octubre de 1862 -- Lyon 10 d'abril de 1954) i Louis Lumière (Besaçon 5 de novembre de 1864 -- Bandol 6 de juny de 1948), coneguts entre d'altres coses per la invenció del
cinematògraf. ELs dos treballaven al taller de fotografia del seu pare, Louise com a físic i Auguste com a administrador. A finals del segle XIX, juntament amb el seu pare comencen a desenvolupar iniciatives en la fabricació de material fotogràfic i es mantenen al dia dels avenços que tenen lloc arreu del món pel què fa a les imatges en moviment.


Patenten diversos artefactes i tècniques per captar imatges en moviment, com la pel��lícula foradada que permet el moviment dins la cámara per tal de passar de fotograma. Finalment el 13 de febrer de 1894 patenten el
cinematògraf, un aparell que tan serveix per enregistrar les imatges com per projectar-les, que es basa en la persistència retiniana. La persistència retiniana, teoritzada per Joseph Plateau, explica que les imatges que es visualitzen es mantinguin unes fraccions de segon després de que hagi desaparegut l'estimul. El 28 de desembre de 1895 s'exhibeixen públicament per primer cop les "cintes" gravades per els germans, després de ser presentades en diverses societats científiques i industrials. Es van projectar varies cintes entre les que destacaven; Sortida de la fàbrica Lumière, Arribada d'un tren a l'estació entre d'altres.

El programa complet de la vetllada al Salon indien du Grand Café:


1-La Sortie de l'usine Lumière à Lyon
2-La Voltige
3-La Pêche aux poissons rouges
4-La Débarquement du congrès de photographie à Lyon
5-Les Forgerons
6-Le Jardinier
7-Le Repas (de bébé)
8-Le Saut à la couverture
9-La Place des Cordeliers à Lyon
10-LA Mer (Baignade en mer)


Aquestes peces (tret de El Jardiner, que es considera ficció) que no superaven els 50 segons de duració, són considerats com els inicis del documental degut a la seva mirada sobre la vida quotidiana. Malgrat el caràcter revolucionari del seu invent, els germans Lumière consideraven el cinema com una invenció sense futur i no van explotar les capacitats econòmiques de l'invent. Més tard, al 1907 van presentar l'Autochrome Lumière, un procés per realitzar fotografies en color que van llançar al mercat el 1907.

 

Germans Lumiere
http://es.wikipedia.org/wiki/Hermanos_Lumière
http://en.wikipedia.org/wiki/Auguste_and_Louis_Lumière
http://www.biografiasyvidas.com/biografia/l/lumiere_louis.htm

 

Referències del text:

http://documentalinteractiu.com/pdf/Referències.pdf

Citació recomanada:

Gifreu, Arnau (2012), El documental interactiu com a nou gènere audiovisual. Estudi de l’aparició del nou gènere, aproximació a la seva definició i proposta de taxonomia i d’un model d'anàlisi a efectes d'avaluació, disseny i producció. [Tesi doctoral]. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació.