DOCUMENTAL INTERACTIU - ARNAU GIFREU CASTELLS / PHD


MITJÀ DIGITAL INTERACTIU


 1.5 -  Claude Shannon (1916-2001). La  teoria matemàtica de la comunicació.

laude Shannon va ser un enginyer electrotècnic i matemàtic, nascut a Gaylord, Michigan, considerat com el pare de la era de les comunicacions electròniques.Ingenier electrotècnic i matemàtic, nascut a Gaylord, Michigan, considerat com el pare de la era de les comunicacions electròniques.

- Estudià a al Universitat de Michigan i l’any 1940 es doctorà en el marc del MIT de Massachussets. Mentre treballava pels laboratoris Bell va formular una teoria que explicava la comunicació de la informació, coneguda mundialment com la Teoria de la Comunicació.

- La Teoria Matemàtica de la Comunicació era el clímax del matemàtic Shannon i de les seves investigacions en ingeniería. El concepte d’entropia és una característica important a tenir en compte de la teoria de Shannon: significa que en l’enviament d’informació existeix un cert grau de dubte sobre si el missatge arribarà complet. Shannon demostrà, l’any 1938, com les operacions booleanes elementals es podein representar a través de circuits computables elèctrics, i com la combinació de circuits podia representar operacions aritmètiques i lògiques complexes.

- Despres d’estudiar un master l’any 1940 en ingenieria elèctrica i doctorar-se en filosofia matemàtica, Shannon va passar-se quinze anys treballant per als laboratoris Bell. Durant aquest periode, Shannon va treballar en moltes àrees, essent la més notable tot el referent a la teoria de la informació, un desenvolupmant que va ser publicat l’any 1948 sota el nom”Una teoria matemàtica de la Comunicación”. En aquest treball va demostrar que totes les fonts d’informació (telègraf elèctric, telèfon, ràdio, gent parlant,…) es poden medir i que els canals de comunicació tenen una unitat molt similar. Va demostrar també que la informació es pot transmetre sobre un canal si la magnitud de la font no excedeix la capacitat de transmissió del canal que la condueix, sentant les bases alhora per a la correcció d’errors, supressió de sorolls i redundancia.

OBRES

C. E. Shannon, A mathematical theory of communication. Bell System Technical Journal, vol. 27, pp. 379-423 and 623-656, July and October, 1948

 

Referències del text:

http://documentalinteractiu.com/pdf/Referències.pdf

Citació recomanada:

Gifreu, Arnau (2012), El documental interactiu com a nou gènere audiovisual. Estudi de l’aparició del nou gènere, aproximació a la seva definició i proposta de taxonomia i d’un model d'anàlisi a efectes d'avaluació, disseny i producció. [Tesi doctoral]. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació.