DOCUMENTAL INTERACTIU - ARNAU GIFREU CASTELLS / PHD


MITJÀ DIGITAL INTERACTIU


3.2 - Joseph Weizenbaum (1948,-). Ordiandor ELIZA, concepte d’ intel.ligència artificial.

oseph Weizenbaum 38 és considerat nn dels pioners en les investigacions en Intel.ligència Artificial , creador del programa parlant ELIZA: programa de caràcter generatiu (capacitat de generar continguts des de la senzillesa d’un programa lògic)


- Pare del model més conegut de robot parlant, l’ELIZA. Va superar el Test de Turing. Durant els anys 60, el programa ELIZA, de Joseph Weizenbaum, emulava un psicoterapeuta rogerià en una sessió. El pacient-usuari conversava amb el programa, que responia retornant alguna de les paraules i formulant noves preguntes. Es tracta d’un programa que crea patrons de frases i arriba a simular una espècie de psicoterapeuta.

- Eliza, però, no havia estat programada per a ser una bona psicoterapeuta, la seva activitat només era una excusa per a evaluar el comportament lingüístic. Tot i això, a Weizenbaum el sobtà el tipus de relació que les persones establien amb la màquina: tot i saber que estaven comunicant-se amb una màquina, les persones es comportaven com si el seu interlocutor fos un ésser humà. Les reflexions que això provocà en ell el portaren a escriure la seva obra més notoria: la Frontera entre l’Ordinador i la Ment Humana, l’any1976.

- En el llibre citat Weizenbaum admitia la viabilitat de la Intel.ligència Artificial però s’oposava a ella basant-se en raons morals. Una altra font d’inspiració per a la creació del programa parlant eren les seves investigacions en el MIT, intentant que els ordinadors parlessin anglès amb la gent. Va observar que programes ja existents com STUDENT estaven basats en dominis limitats, i els dominis que descrivien els mateixos programes estaven lligats a la propia estructura d’aquest.

- Una de les idees cabdals en el seu programa era que el coneixement dels dominis es trobés en mòduls aliens al propi programa, així canviar de tema seria tan fàcil com passar d’un mòdul a un altre. Un d’aquest mòduls, i també probablement el més famós, va ser el que imitava al psicoanalista rogerià Carl Rogers, el qual posava en funcionament una terapia que consistia en animar als pacients a parlar dels seus problemes, responent a les seves preguntes amb d’altres preguntes. La conseqüència fou Eliza, programa que fa creure il.lusòriament al usuari-pacient que s’està parlant amb un “ésser” que raona i entén realment. Tot s’aconsegueix a partir d’algoritmes, conjunts d’instruccions tan sutils com canvis en la persona (jo per tu), o tornar a frases formulades al principi de la conversació convertides en preguntes.

Conceptes clau:

- Un dels pioners en les investigacions en Intel.ligència Artificial

- Creador del programa parlant ELIZA: programa de caràcter generatiu (capacitat de generar continguts des de la senzillesa d’un programa lògic)

OBRES

- ELIZA - Un Programa informático para el estudio del lenguaje natural en la comunicación Hombre-Máquina", Communications of the Association for Computing Machinery 9 (1966): 36-45.

- Computer Power and Human Reason: From Judgment To Computation (San Francisco: W. H. Freeman, 1976)

 

Referències del text:

http://documentalinteractiu.com/pdf/Referències.pdf

Citació recomanada:

Gifreu, Arnau (2012), El documental interactiu com a nou gènere audiovisual. Estudi de l’aparició del nou gènere, aproximació a la seva definició i proposta de taxonomia i d’un model d'anàlisi a efectes d'avaluació, disseny i producció. [Tesi doctoral]. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació.