DOCUMENTAL INTERACTIU - ARNAU GIFREU CASTELLS / PHD


MITJÀ DIGITAL INTERACTIU


 1.4 - Norbert Wiener (1894-1964). L’automatització, cibernética i retroalimentació.

orbert Wiener va ser un enginyer rus que emigrà l’any 1880 a Nova Orleans. Doctorat per Harvard en Filosofia a l’edat de 18 anys. Preocupat per la relació dels humans amb les màquines. Va escriure diferents tractats i obres sobre  la ciència de la cibernética. Es preocupà pels mecanismes de regulació en els éssers vius i, per extensió,  va desenvolupar bona part de la teoria de la  cibernètica. També va desenvolupar el concepte de feedback o retroalimentació. Va ser un dels precursors de l’inici de l’era de l’automatització.

- Enginyer rus que emigrà l’any 1880 a Nova Orleans. Doctorat per Harvard en Filosofia a l’edat de 18 anys. Preocupat per la relació dels humans amb les màquines.

- En la seva obra Cybernetics: or, Control and Communication in the Animal and in the Machine”, Wiener descriu la cibernètica com “la ciència del control i la comunicació en l’animal i en la màquina”. Es tractava d’una ciència multidisciplinar dedicada a l’anàlisi del conjunt de processos similars que es donen tant en éssers vius com en màquines, com són el control del fluxe d’informació i les comunicacions. El cos humà pot estudiar-se com una màquina dotada de complexos sistemes de control de la informació, que regulen l’estat de la temperatura, l’aigua en l’organisme,… de la mateixa manera que aquest està format per un sistema de comunicacions elèctriques i químiques, que configuren, respectivament, els sistemes nerviós i hormonal.

- Partint de les seves observacions i investigacions, Wiener va profunditzar en la recerca de les similituds entre el cervell humà i l’artificial, el de l’ordinador. Conegut el sistema operatiu, era possible intervenir, entendre o explicar les pautes de comportament i per extensió, les expressions socials de la conducta.

- La retroalimentació és un dels conceptes cabdals de la Cibernètica (Kybernetés, etimològicament del grec que significa l’art del timó, el que guia). El concepte l’extrau a partir de l’observació, d’assimilar els models dels animals per a aplicar-los a les màquines.

- Concepte de feedback o retroalimentació: recollint informació de la sortida podem tornar a regular l’entrada (retroalimentació). Aquest concepte era conegut en el camp de la biologia, on es descrivia com els animals de sang calenta mantenen la temperatura corporal a través de reguladors biològics que prenen de la informació ambiental externa i mantenen un sistema homeostàtic, equivalent a un termostat. Amb la col.laboració del neurofisiòleg mexicà Artur Rosenblueth (1900-1970), varen deduïr que aquests mecanismes eren instruments en el procés d’informació, doncs actuen a partir de la informació que reben. Es tracta d’un comportament intel.ligent (equivalent a la intel.ligència artificial en el cas de les màquines) perquè és capaç de processar la informació captada i respondre.

La cibernètica es presenta com un paradigma científic capaç d’explicar els conceptes bàsics de les ciències materials, com una estructura de coneixement lògicoformal, l’axioma central del qual entén que tot fenòmen de l’Univers és conseqüència de processos de comunicació, que abarquen a tots els elements i variables que componen els sistema universal i els seus subsistemes. Molts autors han vist a Wiener un antecedent teòric de les xarxes i de l’espai virtual que posteriorment ocuparia la comunicació. El francés Philippe Breton va descobrir com Wiener, l’any 1942, va proposar l’organització de la societat a l’entorn de la comunicació.

Conceptes clau:

- Mecanismes de regulació en els éssers vius – com interaccionem amb les màquines,. ciències de la interacció amb els ordinadors

- Sistemes nerviosos = sistemes de càlcul

- Intercanvi d’energia = intercanvi d’informació

- Inici de l’era de l’automatització

OBRES:

- Cibernética o el control y comunicación en animales y máquinas (Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine) (1948)

- Extrapolation, Interpolation and Smoothing of Stationary Time Series with Engineering Applications (1949)

- Cibernética y sociedad (The Human Use of Human Beings: Cybernetics and Society) (1950)

- Ex-Prodigy: My Childhood and Youth (1953) (autobiografía)

- I am a Mathematician. The Later Life of an Ex-Prodigy (1956) (autobiografía)

- Nonlinear Problems in Random Theory (1958)

- The Tempter (1959)

- Dios y Golem S.A. Comentarios sobre ciertos puntos en que chocan cibernética y religión (God & Golem, Inc. A Comment on Certain Points Where Cybernetics Impinges on Religion) (1964)

- Inventar : sobre la gestación y el cultivo de las ideas introducción de Steve Joshua Heims ; traducción de Ambrosio García. Barcelona : Tusquets, 1995. ISBN:84-7223-898-9

- Cybernetics of the Nervous System (1965)

- Differential Space, Quantum Systems and Prediction, con A. Siegel, B. Rankin, W.T. Martin (1966)

 

Referències del text:

http://documentalinteractiu.com/pdf/Referències.pdf

Citació recomanada:

Gifreu, Arnau (2012), El documental interactiu com a nou gènere audiovisual. Estudi de l’aparició del nou gènere, aproximació a la seva definició i proposta de taxonomia i d’un model d'anàlisi a efectes d'avaluació, disseny i producció. [Tesi doctoral]. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació.