ichael Renov i Brian Winston aposten per una aproximació deconstructiva del documental. Winston (1993:21) reflexiona sobre el discurs científic i documental, tot arribant a la conclusió que el primer s’ha invocat per legitimar al segon i ser-ne el seu estàndard. Per a Renov (1993:2-3), els termes de la jerarquia establerta entre ficció i no ficció han de ser desplaçats i transformats. La “no ficció” és per aquest autor valuosa com a categoria però en el supòsit que necessàriament inclogui elements de ficció i viceversa.
Renov afirma que una visió que assumeixi el documental com un discurs totalment sobri fallarà en la comprensió de les fonts profundes de la no ficció, puix que és l’estatus diferencial històric del referent allò que distingeix al documental de la seva contrapart ficcional i no les seves relacions formals. Conclou afirmant que el documental comparteix l’estatus de totes les formes discursives en referència al seu caràcter tròpic o figuratiu i, seguint la línia d’altres autors contemporanis, diu que totes les formes discursives - el documental inclós - són, si no ficcionals, almenys fictícies (Renov, 1993: 8).
Michael Renov (1993) parteix de la teoria poètica per a dur a terme la seva classificació, un camp molt allunyat del de Barnouw, l’historiogràfic. Renov proposa una divisió centrada en el procés concret de la composició, funció i efecte, basat en quatre tendències o funcions retòrico-estètiques fonamentals, les quals actúen segons ell com a modalitats de desig, que han estat l’aliment durant dècades del discurs sobre el documental. Són les següents:
Renov reconeix que aquestes modalitats no són peculiars del documental, ni excloents d’allò que no és documental, però per a ell testifiquen la riquesa i variabilitat històrica de les formes de la no ficció en les arts visuals i les seves possibilitats retòriques.
Quadre 4. Esquema classificació de Michael Renov (modes de desig)
Referències del text:
http://documentalinteractiu.com/pdf/Referències.pdf
Citació recomanada:
Gifreu, Arnau (2012), El documental interactiu com a nou gènere audiovisual. Estudi de l’aparició del nou gènere, aproximació a la seva definició i proposta de taxonomia i d’un model d'anàlisi a efectes d'avaluació, disseny i producció. [Tesi doctoral]. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació.