DOCUMENTAL INTERACTIU - ARNAU GIFREU CASTELLS / PHD


DOCUMENTAL INTERACTIU



3.9.1 - Les quatre categories de documental interactiu descrites per Galloway, McAlpine i Harris (2007)


o s'ha de confondre amb els quatre modes d’interacció proposats  per Sandra Gaudenzi.


Dayna Galloway (2007:325) en el seu article From Michael Moore to JFK Reloaded: Towards a working model of interactive documentary (2007), juntament amb Kenneth McAlpine i Paul Harris, desenvolupa quatre categories de documental interactiu. Les seves quatre  categories són les d'adaptació passiva, d'adaptació activa, immersiva, i documental interactiu expansiu.

El documental d'adaptació passiva és similar al concepte del sistema CyberBELT, on l'usuari mira el documental i la base de dades realitza els canvis en funció de les respostes de l'usuari sobre la matèria (utilitzant la tecnologia per detectar aquestes respostes). La categoria d'adaptació activa simplement li dóna a l'usuari la possibilitat de dur a terme conscientment la navegació del documental (semblant al model autoestop de Gaudenzi). La categoria d'immersió fa que l'entrada de l'usuari i la retroalimentació esdevinguin plenament participatives, situant a l'usuari a l'interior del món retratat de manera que pugui experimentar els esdeveniments de primera mà (semblant al mode de conversa de Gaudenzi). Aquest concepte utilitza la idea dels jocs i mons virtuals com experiències documental. Finalment, la categoria expansiva utilitza un mètode d'interacció de masses per oferir una experiència documental basada en la comunitat (similar al mode participatiu de Gaudenzi), és a dir, un wiki-documental (Galloway et al, 2007: 331-335). Aquestes quatre categories de documental interactiu funcionen en gran mesura aprofitant els entorns virtuals per crear experiències documentals. 

Referències del text:

http://documentalinteractiu.com/pdf/Referències.pdf

Citació recomanada:

Gifreu, Arnau (2012), El documental interactiu com a nou gènere audiovisual. Estudi de l’aparició del nou gènere, aproximació a la seva definició i proposta de taxonomia i d’un model d'anàlisi a efectes d'avaluació, disseny i producció. [Tesi doctoral]. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació.